Sa o spun ? O sa o spun pentru ca imi sta pe limba de multi ani si e ca o mancarime pe care simt nevoia sa o scarpin altfel nu imi da pace. Face parte, cred, din felul pe care mi l-am format de a interpreta si expune mai departe cum vad lucrurile.

Daca ma intreaba cineva care este cea mai extraordinara, deosebita, incredibila experienta pe care am avut-o asta amarata (sau nu)  raspunsul e cat se poate de simplu: D.M.T (ca si  LSD-ul  dealtfel si in oarecare masura si ciupercile magice). Pe  o scara de la zero la plus infinit unde orice alta experienta este la 0, DMT-ul e la plus  infinit.

Experienta in sine nu poate fi descrisa, poate fi doar interpretata.  Este dincolo de orice concepte. Este ceea ce este dincolo de ce percepem si asta scapa oricarei definitii. Este un joc al paradoxului desfasurat in toata splendoarea lui.
Daca as incerca sa o descriu ar ramane o serie de afirmatii logice fara sens in care realitatea se imparte, se modeleaza, se rescrie isi gaseste sensul si si-l pierde in el insusi. Ar suna ceva in genul: Este si nu este. Este  daca este, dar daca nu, nu este. Iata-ma caci exist, dar totusi nu exist. Eu sunt tu tu in fapt daca faptul permite, dar daca nu permite tu esti tu si eu sunt eu. O spirala infinita a perceptiei care remodeleaza lumea la o alegere, relativ la ea insasi. O mare hala cu oglinzi in care ceea ce percepem este ceea ce suntem. Dupa cum am spus, descrierea experientei este un drum care nu duce nicaieri  pentru ca limbajul si felul nostru de a percepe realitatea implica o anumita logica si coerenta care nu exista dincolo de ele insele. As putea spune ca experienta inseamna fix nimic, doar ca nimicul e un termen pentru a descrie absenta a ceva, iar cele exista doar prin reciprocitate. Este marele nimic din care se naste totul: timpul, culoarea, existenta, tu, eu, noi, norii, iadul, raiul, binele, raul, toate lucrururile care adunate la un loc constuiesc lumea atat de efemera si care nu mai exista in momentul in care cel ce le percepe dispare. Daca ar fi vroi idee sau o concluzie de tras, atat cat se poate trage o concluzie din ceva ce e absurd prin definitie ar fi:

  • Lumea perceptibila e o iluzie. Desi iluzie e usor gresit. Mai degraba  universul exterior este unul si acelasi lucru cu cel ce il percepe. Si de aceea nu va fi niciodata altceva decat il vezi a fi. E ca o oglinda. Alegi sa il vezi exterior, este exterior.Alegi altceva, este altceva. Este un conflict, va fi conflict. Este frumos si pasnic, va fi frumos si pasnic.
  • Nu exista o realitate obiectiva, exista o infinitate de realitati subiective care coexista in afara timpului, spatiului, logicii sau orice alt termen pe care il folosim sa descriem aceasta iluzie.
  • Suntem toti si toate acelasi lucru, un mare sine care nu poate fi vreodata definit sau macar numit . Ne creem pe noi insine, ne creem concepte in functie de care impartim haosul intr-o formula coerenta si apoi ne mintim suficient de bine si ii spunem real.
  • Timpul e si el o iluzie, in aceeasi masura in care absolut orice din experienta o iluzie. Un concept care prinde viata pentru ca a fost conceptualizat. E real numai pentru ca avem conceptul de real si fara conceptul de real realul nu ar mai exista. Singurul lucru care poate exista este clipa de fata, viitorul si trecutul fac parte din ea ca idei care ii dau forma.
  • Perceptia noastra e formata din simboluri formate din simboluri formate din simbolori care se referentiaza si se autoreferentiaza. Experienta psihedelica elimina interpretarea lor automata iar ele isi pierd astfel insemnatatea. Fara interpretare ele nu reprezinta nimic. Singurul adevar dincolo de noi si absolut este absurdul, singurul sens este cel pe care il dam.
  • Toate lucrurile sunt si nu sunt simultan, toate adevarurile sunt adevarate si false in acelasi timp. Suntem incapabili de a vedea mai mult de unul deodata.
  • Natura universului este ca orice face parte din el sa nu poata intelege  vreodata universul in totalitate. Orice lucru poate fi cunoscut poate fi cunsocut doar in mod subiectiv, in propria paradigma si propriile limite. Altceva nu poate fi cunoscut vreodata.
  • La baza existentei noastre ca indivizi se afla ratiunea, gandirea, judecata de orice fel. Este ceea ce ene defineste si este ceea ce ne distruge, este sursa tuturor suferintei si sursa intregii creatii. Universul dincolo de noi nu poate fi cunoscut vreodata, dar se poate trai, se poate avea experienta lui. Aceasta experienta implica iesirea totala din sine, moartea ego-ului si moartea tuturir ideilor si gandirii iar intr-un final nu va insemna nimic , va insemna exact ceea ce alegem sa insemne pentru ca sensul a ceva e o notiune efemera a noastra.
  • Si poate  cel mai important, cred este faptul ca existenta e in sine ceva atat de unic, ceva atat de minunat, paradoxal, incat este trist ca ne agatam de tot felul de credinte care dauneaza intr-un fel sau altul altora. Si pentru ca lumea e o oglinda cei pe care ranim suntem in primul rand noi.

As vrea, sincer mi-as dori din toata inima sa am cuvintele pentru a descrie experienta, dar nu am, si orice forma de comunicare, oricat de evoluata ar esua la fel de lamentabil. Pentru ca si cele spuse mai sus reprezinta tot adoptarea unor adevaruri/concluzii/rationamente si deci sunt la fel de false. Sau adevarate.

Ce inseamna toate astea pentru tine ? Inseamna ce alegi tu sa insemne.

Dupa cum spuneam, cateva linkuri:
http://www.youtube.com/watch?v=V5d4wWGK4Ig&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=vX1CvW38cHA
http://www.youtube.com/watch?v=g-A3C8FEscw

si doua carti interesante pe care nu le-am terminat inca.
http://www.goodreads.com/book/show/123471.I_Am_a_Strange_Loop
http://www.goodreads.com/book/show/5895503-the-ego-tunnel

Dar ca sa nu scriu un post dupa aproape un an fara fotografii atasate (sau cum ii spun eu momeala vizuala pentru cuvinte grele)  iata cateva dintr-un drum avut recent intre Amsterdam si Mont Saint Michel in Franta, mai exact din jurul oraselului Etretat din Normandia. Si sa spun si aici ca am realizat un site nou, separat, dedicat doar portofoliului fotografic si seriilor ce consider ca au o oarecare importanta sporita : www.dystalgia.com  .

 

etretat-15 etretat-10 etretat-08