M-am tinut in cateva dati sa scriu cateva lucruri legate echipamentul foto pe care il folosesc eu, pe care il folosesc altii si ideile din spatele lui. Imi pare, si am observat asta de aproape 10 ani ca in special fotografii neexperimentati sau pur si simplu oamenii care se cred fotografi schimba si upgradeaza echipament foto cumva crezand in mod fals ca acel plus de sharpness, acel obiectiv L va face diferenta intre o fotografie buna si una proasta. Aici nu ajuta nici faptul ca uitandu-te pe un site gen 500px se vede ca majoritatea fotografiilor misto sunt facute cu aparate si obiective scumpe. Insa aici intervine eterna confuzie a corelarii cu cauzalitatea. Dai un search pe 500px, te uiti la cele mai bine cotate fotografii si evident e foarte usor sa pici in capcana de a crede ca cele mai bune fotografii sunt bune pentru ca sunt facute cu un aparat foto foarte scump si un obiectiv pe masura. Doar ca nu e tocmai asa. In opinia mea un fotograf bun pur si simplu se respecta. Isi iubeste atat de mult pasiunea incat ii ofera ce e mai bun. Dar nu fotografiile sunt bune datorita echipamentului ci mai degraba echipamentul e scump datorita faptului ca fotografiile sunt bune . Poti trage ce concluzie vrei din asta si poti arunca toti banii pe fereastra. E treaba ta. Dar concentrandu-te pe echipament si nu pe fotografia in sine ajungi intr-o situatie paradoxala in care echipamentul nu isi mai serveste scopul initial. Devine scopul in sine si o scuza eterna ca nu ai fotografiile pe care ti le doresti. Am avut de-a lungul a 11 ani un aparat foto Canon a70, un canon 300d, un 20d, un 30d, un 5d mark2 , un sony nex-5 (pe care nu prea l-am folosit) si un 6d. FIecare a fost aparatul perfect pentru respectiva perioada, fiecare a fost exact ce imi trebuia pentru nivelul la care ma aflam. Nu mai mult, nu mai putin.

Si acum as vrea sa mai ating un subiect: Monitoarele pe care se face editarea. Aud atat de des absuridtati cum ca ar trebui sa fie facuta pe un monitor la suprapret, pe un Eizo care costa cat o masina, ca trebuiesc anumite calibrari, un anumit tip de panel. Nu TREBUIE nimic din toate astea. Daca te face sa te simti mai bine cand editezi sigur, editeaza pe un Eizo.  Dar cel mai bun monitor , la fel cel mai bun aparat foto este cel pe care il folosesti cu placere.
Iata-l pe al meu. Un televizor LG LCD luat acum 5 ani cu 21 milioane. De ce ? Pentru ca mai comod sa stau in pat si sa editez si sa ma scufund in fotografii in timpul editarii versus un monitor pe un birou, stand pe un scaun intr-o pozitie inconfortabila. Toate editarile pe care le-am facut in ultimii ani sunt facute tolanit fiind intr-un pat, cu o tigara, un pahar de whiskey sau un joint in mana. Televizorul in sine nu e rau. Are un panel MVA cu unghiuri decente de vizibilitate, un timp de raspuns suficient si pentru filme si pentru jocuri si o acuratete decenta (masurata ochiometric). Si poate ca a venit timpul sa il inlocuiesc cu altceva, tot un televizor si probabil 4k. Nu pentru ca TREBUIE, nu pentru ca am citit pe undeva ca e necesar ci pentru ca asa am chef si as vrea. E ceva ce a venit din interior.  Dar si-a facut treaba toti anii astia, si si-ar face in continuare treaba impecabil.

the-tv-I-use-for-photo-processing

Ceea ce incerc sa spun e ca cel mai bun aparat foto, cel mai bun monitor, cel mai bun obiectiv este cel care iti place si il folosesti cu placere. Poate sa iti placa pentru aspect, poate sa iti placa pentru ca ti l-a daruit iubita intr-o seara de mai sau orice alt motiv. E mai important decat orice altceva, nu poti sa te astepti sa faci fotografii frumoase daca nu exista o relatie intre tine si aparatul foto, daca nu devine o extensie a ta. Restul sunt doar cuvinte, cifre si marketing. Si nu ar trebui sa te intereseze ce aparate foto folsesc altii sau ce obiective pentru ca iti plac pozele lor. Ei folosesc exact ce vor ei si le foloseste lor. Iar tu nu esti ei. Nu conteaza marca, nu conteaza megapixelii, nu conteaza nimic din toate astea. Conteaza doar sa faci tu ce iti place cu ce aparat iti place tie.